donderdag 19 januari 2017

Rotterdam: dode en zwaargewonde bij liftongeluk

Bij een ongeluk vanochtend met een goederenlift in het Willemswerf-gebouw op de Boompjes in Rotterdam is een 54-jarige Rotterdammer om het leven gekomen. Een 35-jarige collega uit Krimpen aan de Lek raakte zwaargewond.

De lift is met hoge snelheid omhoog geschoten, nadat er een kabel met een gewicht was gebroken. Dat blijkt volgens de politie uit eerste onderzoek. De politie doet samen met de inspectie SZW en Bouw- en Woningtoezicht onderzoek naar de oorzaak. Bij het ontzetten van de lift is de hulp ingeroepen van Defensie, die daar de juiste apparatuur voor heeft. De politie onderzoekt het voorval om uit te sluiten of er sprake is geweest van opzet.

De personen zaten in de lift toen het ongeluk gebeurde. Het incident speelde zich af tussen de 17de en 18de - de bovenste - verdieping. De slachtoffers zaten enige tijd vast. De lift raakte zwaar beschadigd. Hulpdiensten hebben alles op alles gezet om de slachtoffers snel te bevrijden, maar het was lastig om bij hen te komen. De zwaargewonde is in levensbedreigende toestand met spoed naar het Erasmus MC overgebracht.

De lift bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw, waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd. Het fatale incident is voor veel werknemers in het gebouw volstrekt onopgemerkt gebleven. De entree naar het souterrain is in verband met het onderzoek door de politie afgezet. Na het ongeluk zijn alle liften in het kantoorpand tot nader order afgesloten. Het gaat zowel om goederenliften als om persoonsliften.

Algemeen Dagblad, 18 januari 2017